MAGYAR RÉGIZENEI TÁRSASÁG

CÉLJA MINDEN RÉGIZENEI MŰ HISTORIKUS ELŐADÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MAGYAR ZENÉRE.

A MAGYAR RÉGIZENEI TÁRSASÁG 

Balassi Bálint 464. születésnapja (2018. október 20.) a Régi Magyar Vers Ünnepe alkalmából idén is ünnepi megemlékezést és hangversenyt tart

a Petőfi Irodalmi Múzeumban. 

A hangverseny időpontja 2018-10-17 este 7 óra

 

Risultati immagini per balassi bálint képek

 

BALASSI BÁLINT. Ezt az emblematikus nevet, a magyar reneszánsz legnagyobb alakjának, az első személyes hangú magyar költőnek nevét választottuk arra, hogy művelődésünk történetének egy olyan szakaszát ünnepeljük, amelyben a vers és a dallam még az ősi egységben élt és hatott, kultúránk szerves részeként. Az ő születésnapja lett a régi magyar (énekelt) vers ünnepe. A mindennapi életet át meg átszőtte ez a kultúra, a művészet pedig akkor még kifejezte egy egészséges társadalom érzéseit, az egyén és a közösség töretlen összetartozását.

Kultúra, kultusz. Mit is jelent? Művelést, ápolást, tiszteletet, fenntartást. Az utóbbi önmagában nem elég. A fenntartás a fejlődésnek, gyarapodásnak záloga, de önmagában nem elégséges. Manapság nem tehetünk jobbat, mint hogy minden lehető módon megkíséreljük visszaidézni és feltámasztani kultúránknak azt a természetes állapotát, amely a kort jellemezte, amelyben Balassi, Tinódi, Kölcsey, Vörösmarty, Petőfi, Arany és költészetünknek még számtalan nagy alakja élt és alkotott, hogy így megújulva, a jelennek megfelelő módon helyreállítsuk a normalitást. Ebből a normalitásból már kiindulhat a fejlődés, betömhetők azok a rések, amelyek társadalmunk egyes rétegei és kultúránk között egyre szélesedni látszanak.

Normális embernek lenni! Hamvas Béla ezt a célt jelölte meg önmagának, és ha a fentieket megvalósítjuk, hatalmas lépést tettünk e felé a cél felé. Mert lehet-e valaki normális ember kultúra nélkül, csak a kultúra szánalmas pótlékai segítségével? Mikor olvastunk verset utoljára? Mikor énekeltünk utoljára? Mert nem elég a passzív zenehallgatás. Az emberi lény létéhez hozzátartozik a zene és a költészet. Lehet ezek nélkül élni? Lehet, de nem érdemes.

MÁTYÁS KIRÁLY. Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából róla is megemlékezünk.

Mindezt zenével, énekkel, együtt a közönséggel.      

Az est előadói: 

az ARS RENATA szólóének-együttes, tagjai:   

Sziklai János 1. tenor, Virágh László 2. tenor,

May Zoltán basszus, Szabó István lant. 

Vendégeink: Csörsz Rumen István énekmondó, irodalomtörténész és

 Kátai Zoltán énekmondó

Bevezetőt mond Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész

Mátyás királyról megemlékezik Kriza Ildikó néprajzkutató

Művészeti vezető: Virágh László

 

Web: pim.hu

 

 

 

 

 

 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 6
Heti: 59
Havi: 262
Össz.: 31 380
Oldal: ÚJABB ESEMÉNYEK
MAGYAR RÉGIZENEI TÁRSASÁG - © 2008 - 2019 - earlymusic.hupont.hu