MAGYAR RÉGIZENEI TÁRSASÁG

CÉLJA MINDEN RÉGIZENEI MŰ HISTORIKUS ELŐADÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MAGYAR ZENÉRE.

 

MAGYAR RÉGIZENEI TÁRSASÁG

 A Magyar Régizenei Társaságot Virágh László kezdeményezésére az ARS RENATA szólóének-együttes tagjai alapították 1992-ben. Célja a régi korok zenéjének historikus igényű megszólaltatása, különös tekintettel a magyar zenére.

Ezzel kapcsolatban

  1. hangversenyek, fesztiválok, konferenciák szervezése,
  2. kotta-, hanglemez- és könyvkiadás,
  3. olyan (a Társasághoz akár nem is tartozó) együttesek és előadók támogatása, amelyek, és akik régi magyar zenét (is) adnak elő itthon vagy külföldön,
  4. előadások szervezése a régi magyar zene népszerűsítése céljából, többek között pedagógusok számára, hogy azt az oktatási gyakorlatban is jelentőségének megfelelően használják fel,
  5. könyv-, kotta- és hangtár alapítása,
  6. megfelelő előkészítéssel régizenei főiskola létrehozása.

A Társaság eddig kiadta Zádori Mária és az ARS RENATA szólóének-együttes Angyalkoncert című karácsonyi lemezét, a Balassi-év alkalmából Virágh László Áldott Júlia című lemezét, amely Balassi Bálint verseire írott madrigáljait tartalmazza és Adriano Banchieri Sinfonie Ecclesiastiche c. gyűjteményét. Újra megjelentette Zádori Mária, az ARS RENATA és a Vagantes Trió először 1992-ben megjelent Magyar énekek a 17. században című CD-jét, valamint Angyalkoncert című karácsonyi lemezét. Újabban megjelent a Magyar Magnificat, Ökumenikus énekek (CD 2013). 

A MRZT sikeres hangversenysorozatokat rendezett a Magyar Nemzeti Alapítvány székházában, a Budai Várban, Jeles Napok címmel a Pesti Vigadóban valamint a Magyar Rádió márvány-termében, a Vagantes Trió a Musica Profana, az Arcangelo vonós-együttes és a Tinódi-lantos művészek részvételével.

A MRZT 1998-ban megalapította a Tinódi Lant díjat, amelyet korábban évente október 20-án, a Régi Magyar (énekelt) Vers Ünnepén, újabban minden év január 19-én, szent Sebestyén napjának előestéjén - a Régi Magyar Epikus költészet Napján - azok kapják, akik a legtöbbet tettek a régi magyar vers énekes előadásáért.

1998-ban, a díjjal egy időben alapítottuk a Balassi Bálint születésnapján október 20-án minden évben megtartott

Régi Magyar (énekelt) Vers Ünnepét,

később, 2010-ben a január 19-én tartott

Régi Magyar Epikus Költészet Napját.

Ugyancsak a Társaság kezdeményezte Valentin helyett a

Bálint nap (február 14.)

hazai megünneplését, amellyel ezt a felületes, léggömb-szíves, kereskedelmi indíttatású  divatot magyar környezetbe helyezve honosítani és azt magyar és valódi tartalommal megtölteni igyekeztünk. Mindezekben a MTA Irodalomtudományi Intézete részéről Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész jelentős segítségét élvezhetjük mind a mai napig.

Külföldön, 1996-ban a Millecentenárium és Szent Márton születésének 14oo. évfordulója tiszteletére összeállított műsorukat az ARS RENATA együttes tíz itthoni hangversenyén kívül a franciaországi Toursban (Okeghem terem) és Angers-ban (Szent Orsolya kápolna) adta elő.

 Zádori Mária Ausztráliában, Finnországban, Spanyolországban, Ausztriában és Olaszországban lépett fel (többször is) a Társaság szervezésében. 2001-ben részt az ARS RENATA szólóének-együttes részt vett az Oslo-i Egyházzenei Fesztiválon.

A Társaság tagjai közt több jeles külföldi művész és együttes is van. 2008-ban, a magyar régizenével kapcsolatban kifejtett munkásságáért a MTA különtermében rendezett ünnepség keretében tiszteletbeli tagjává választotta René Clemencic professzort, a bécsi régizenei élet kiválóságát.

A Társaság szakmai tanácsokkal, szervezői munkával és anyagiakkal évekig segítette a Csíkszeredai Régizenei Fesztivált. (Az ottani vezetőség megváltozásával azonban ezt a segítséget nem méltányolják és nem igénylik többé.)

Tehetséges fiatalokat segített hozzá, hogy Angliában, Svédországban és az Egyesült Államokban kurzusokon vehessenek részt.

Virágh László, a Társaság elnöke két egyetem olasz tanszékén is (ELTE, PPKE) elindította az olasz zenetörténet oktatását, előadásokat  és kurzusokat tartott Hódmezővásárhelyt és Pécsett, a Tanárképző Főiskolán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, valamint Franciaországban a Tours-i Rabelais Egyetemen. Szakmai tanácsokkal folyamatosan segít fiatal együtteseket és előadókat. Historikus éneket oktat, korabeli dokumentumok alapján.

 

A Magyar Régizenei Társaság együttesei és szólistái:

ARS RENATA szólóének-együttes,

Capella Savaria zenekar

Musica Historica együttes

Musica Profana együttes,

Vagantes Trió,

Sonatores Pannoniae történelmi rézfúvós együttes

Carmina Renascentia (Nagykároly, Románia)

 

Zádori Mária Liszt-díjas, Kiváló Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Szabó István, Kuncz László, (Pécs) Ferencz Éva, Csörsz Rumen István, Kobzos Kiss Tamás, Kátai Zoltán, (Mosonmagyaróvár) Deák Endre (Nagykároly, Románia),  Buda Ádám, Szvorák Katalin, Róka Szabolcs Tinódi-lant díjas művészek.
 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 6
Heti: 53
Havi: 256
Össz.: 31 374
Oldal: MRZT
MAGYAR RÉGIZENEI TÁRSASÁG - © 2008 - 2019 - earlymusic.hupont.hu